8 tips för dig som ska börja handla med valuta

Handla valuta

Kapital – Budget

Se över ditt kapital. Bestäm hur mycket pengar du är villig att investera (och har råd att förlora). Sedan är detta utgångspunkten när du bestämmer på vilken nivå du ska handla valuta. Det är viktigt att inte ha mer kapital än du är beredd att förlora men samtidigt får det inte vara för lite för den nivå som du handlar på.

Att välja valutamäklare

Att välja valutamäklare kan vara både tidskrävande och krångligt. Det finns väldigt många olika mäklare att välja mellan men det är ett väldigt viktigt steg i processen. Valutamäklare använder olika plattformar och väljer att fokusera på olika typer av valutahandel och olika nivåer av valutahandel. Det är viktigt att du hittar en mäklare som täcker just dina behov. Sedan finns det tyvärr en del oseriösa mäklare på marknaden, det kan vara mäklare som inte är licensierade, som inte har en seriös kundtjänst och support eller som inte tydligt skiljer på bolagets kapital och handlarnas pengar vilket kan orsaka problem om bolaget får kapitalbrist. Det finns en mängd olika tråkigheter man kan råka ut för om mäklaren inte är seriös så var noga med att undersöka företaget innan du sätter in pengar och börjar handla på allvar.

Välja valutakonto

Om det är första gången du handlar valuta så är försiktighet ledordet. Börja med ett demokonto och arbeta dig sedan uppåt vartefter du skaffar dig erfarenhet och kunskap. Efter att du tränat på ett demokonto är det vettigt att starta med ett mikrokonto och en lägre insättning som du sedan låter växa genom lyckad handel snarare än att sätta in en större summa pengar direkt.

Börja handla ett valutapar

valutapar

Börja handla med ett valutapar. Det finns oändligt många parametrar som påverkar hur olika valutor går. Valutahandeln påverkas av handlare såväl som politiska- och ekonomiska förändringar i världen vilket gör det smått omöjligt att sätta sig in i en mängd olika valutor från början. Därför är det klokt att börja handla i ett valutapar och försöka följa utvecklingen som påverkar just detta par samt även läsa in sig på hur detta par har fungerat historiskt.

Tålamod vinner

Handla inte med valutor som du känner dig det minsta osäker på. Då är det bättre att ta ett steg tillbaka och vänta tills du känner dig säker. Tålamod är viktigt, att inte förlora pengar är lika viktigt som att tjäna pengar för att du ska lyckas. Känslomässigt styrda beslut har inte med valutahandel att göra, alla beslut måste grundas på din kunskap om marknaden.

Dra lärdom av din egen handel

Lär dig av ditt eget handlande, analysera alltid din handel. Undersök både din lyckade handel och dina förluster. Vad har du gjort rätt och vad har du gjort fel. Vilka parametrar missade du och så vidare. Detta är en viktig del i ditt lärande och därmed din framgång. Utan reflektion är det svårt att bli framgångsrik och även om du lyckas så skulle det gå snabbare att lyckas med löpande lärdomar från din egen valutahandel.

Verktyg

Det finns en mängd olika verktyg för att hjälpa dig handla valuta. Många är bra att använda och en del är mindre bra. Det är dock viktigt att inte helt förlita sig på verktygen, i slutändan hänger din framgång på din egen kunskap och analysförmåga.

Riskanalys

Riskanalys är grundläggande i valutahandel. Du vill ta så lite risk som möjligt i förhållande till uppsidan. Du måste förstå riskförhållandena för att kunna maximera dina möjligheter samtidigt som du minimerar potentiella förluster. Än en gång handlar det om din kapitalbudget, ta inte beslut som riskerar att drastiskt minska din budget.